הגעת לגיל 60 ואינך עוסק בפעילות גופנית? מאוד כדאי לך ללמוד מה היא 'רזרבה תפקודית' (ולמה אסור לך להזניח אותה)
יצא לך פעם להכיר חבר ש"נפל בעת שהלך בחוץ, שבר רגל ולא התאושש מזה"? או אולי הכרת מישהו ש"הקורונה הפילה לקרשים"? אני רוצה לשאול אותך:
מה היה קורה אם הייתי לוקח לך חצי מהיכולת הפיזית שלך היום?
יש משהו שיכול לקבוע לא רק כמה חזקים וחיוניים נהייה בגיל מבוגר, אלא גם איך (והאם) נתאושש ממצבים קשים.
יובל שטיין
מאמן ומנהל כללי
יוסי ואהרון שניהם חברים טובים. יוסי בן 68, עושה אימוני כוח פעמיים בשבוע וצועד עוד פעמיים, כבר שנים. אהרון, הצעיר ממנו ב-3 שנים (65), כבר שנים לא זז ולא מבצע שום פעילות גופנית מלבד לעשות קניות בסופר או להחזיק מידי פעם את הנכדים.
יום אחד, במהלך נסיעה משותפת לאירוע בצפון – פגעה מכונית בצד הרכב שבו נסעו יוסי ואהרון. למרבית המזל, שניהם נפגעו באורח קל יחסית וסבלו ממספר שברים במיקומים דומים ברגליהם.
יחד עם זאת, כשמונה חודשים לאחר התאונה המצערת, טיפולים, פיזיותרפיה ו"חזרה לעניינים", מצבם של השניים היה שונה לחלוטין.
ליוסי, הבחור הפעיל שלנו, לא נותר זכר מהתאונה הארורה. הוא חזר לתפקוד רגיל בתוך חודשים בודדים ואפילו הגביר את פעילותו. הרופאים אמרו לו בפירוש כי עוד בצילומים היה ניתן לראות שעצמותיו חזקות ובריאות יחסית לגילו – אימוני הכוח שביצע במהלך חייו סייעו לכך.
מצבו של חברו אהרון, למרבה הצער, היה שונה לחלוטין. עצמותיו, שהיו חלשות יותר (שכן אינו מתאמן) ספגו נזקים קשים לאיחוי וטרם הצליח לחזור למצבו הקודם. למעשה הרופאים פחדו שאולי לא יוכל ללכת יותר באופן נורמאלי. תפקודי היום-יום שלו נפגעו מאוד וגם לבצע קניות בסופר- הפך להיות משימה קשה ביותר.
המונח שאולי לא הכרת עד היום, "רזרבה תפקודית", עשוי להיות הכוכב בסיפור הזה ולתאר את ההבדלים בין אהרון ליוסי בצורה הטובה ביותר וכדאי לך מאוד להכיר אותו. למעשה, סיפורים כמו זה נפוצים ביותר מאז ומתמיד כולל בתקופת שיא הקורונה – היו קיימים הבדלים בין מבוגרים במצב פיזי ירוד ושברירי לבין מבוגרים "חזקים".
רזרבה תפקודית – בפשטות
אחת ההגדרות המקובלות למונח זה היא : הפער שבין היכולת המקסימלית שלך לבין המאמץ הדרוש לך ביום יום כדי לבצע פעולות בסיסיות ופשוטות (מבלבל קצת? לקרוא שוב ושוב עד שקולטים )
ננסה שוב מכיוון אחר: כמה "דלק"\יכולת יש לך – מעבר ליכולת הבסיסית שלך לזוז ולהתקיים?
וכדי להתאים יותר לצרכים שלנו – אם היום היכולת שלך הייתה נפגעת חלילה בשל מחלה או תאונה לא עלינו (כמו זו של יוסי ואהרון), מה היה "נשאר" לך? איזו "רזרבה" יש לך ולשרירים שלך? איזו "רזרבה" יש לשריר-הלב שלך? הרזרבה שלך יכולה לקבוע את ההתאוששות שלך!
החדשות הטובות : אפשר להגדיל רזרבה תפקודית !
לא מדובר במשהו קבוע שלא ניתן לשינוי. כדי לייצר לעצמנו רזרבות טובות, מאגרי חיים, ולהיות יותר מוגנים במקרי קיצון בריאותיים – אנחנו צריכים להגדיל את היכולת שלנו גם הפיזית וגם המנטאלית. אסור לנו להסתפק בגוף שיודע לבצע רק את הפעולות הפשוטות והבסיסיות של היום-יום.
החיזוק הפיזי הוא החשוב והרלוונטי ביותר, אותו ניתן להשיג באמצעות אימון גופני מותאם. ואם להיות מדויקים יותר, *אימון כוח* הוא זה המשפר פלאים את יכולת התנועה, המוטוריקה, צפיפות העצם ומסת השרירים החשובים כל כך.
הנוסחא היא פשוטה : ככל שנתאמן ונביא את הגוף למצב שבו הוא יודע לזוז יותר טוב, להיות חזק יותר, להיות שרירי יותר, להגיב מהר יותר, להיות בשיווי משקל טוב יותר, להצליח להתאמץ לאורך זמן ארוך יותר וכו' – נגדיל את הרזרבה שלנו.
בסטודיו שלנו בהרצלייה – אנחנו מגדילים רזרבות לכולם 🙂 אך יש לנו גם קבוצת 60+ מיוחדת של אנשים שרוצים להישאר חזקים, המקבלת דגשים מיוחדים במסגרת של קבוצה קטנה (7 משתתפים בלבד מקסימום).
רוצה לאגור רזרבה של כוח וחיים? 🙂
טופס הזמנת פגישת ייעוץ והיכרות בת 30 דק' (ללא עלות)